Ellen Hørup

Hun blev født 1871 og var datter af den fremtrædende Radikale Venstre politiker Viggo Hørup, som i 1884 grundlagde Politiken sammen med de ligeledes radikale Edvard Brandes og Herman Bing. Ellen Hørup arvede faderens frisindede og radikale idealer samt hans betydelige aktiepost i A/S Dagbladet Politiken.

Livet igennem kæmpede hun imod alt, hvad hun så af uret i verden. 183 kronikker i Politiken samt adskillige bøger blev det til. Ikke mindst hørte kvindefrigørelse, indiske Mahatma Gandhis ikke-volds principper og i det hele taget alt til fremme af international forståelse til hendes idealer. Forsømte børn, især anbragte børn, havde i ganske særlig grad hendes hjerte Bl. a. stod hun i forreste række bag oprettelsen af en feriekoloni for forsømte børn fra København.

Hun sagde engang i en privat samtale: ”Når jeg i storbyer i udlandet besøger en torveplads, søger jeg altid ud i udkanten, for det er der, man finder tiggerne og tyveknægtene, og de har brug for medfølelse og økonomisk støtte”. Forebyggelse og resocialisering stod altså i forgrunden i hendes opfattelse af socialpolitik og retspolitik.

I en menneskealder var hun medarbejder ved Politiken. Hun sad i avisens bestyrelse 1933-1949. Af omsorg for Politikens fortsatte frisindede og radikale orientering oprettede hun sammen med flere kendte radikale småaktionærer Ellen Hørup’s Fond kort tid før hun døde i 1953.

Ellen Hørup - Schleifer, B. (1905-1989) fotograf

Billede af Ellen Hørup. Taget af Schleifer, B. (1905-1989) fotograf